Czerwony aksamit

Czerwony aksamit (lub w wersji anglojęzycznej: red velvet) to jeden ze znanych amerykańskich tortów, który robi ostatnio furorę na polskich stołach. Postanowiłam i ja sięgnąć po ten przepis, a okazja ku temu była nie byle jaka, bo prywatne święto miłości, jakim w naszej rodzinie była 50. rocznica ślubu moich rodziców. To ciasto zaskakuje zarówno wyglądem (kolorem) jak i smakiem (lekko słonawej masy).

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Swoją nazwę zawdzięcza kolorowi intensywnej czerwieni. Uzyskujemy go dzięki barwnikowi spożywczemu. Bez znaczenia jest czy używamy barwnika w proszku, w płynie, czy też w żelu. Istotne jest aby dobrze go rozmieszać. Czasami (niestety nie udało mi się stwierdzić dlaczego), mimo dobrego połączenia składników, ciasto po upieczeniu od strony blaszki zamiast czerwone robi się rude, co nie wypływa na jego smak, a jedynie nieco psuje efekt wizualny.

Do przygotowania naszego czerwonego aksamitu potrzebne nam będą:

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 12 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • czerwony barwnik spożywczy.
Przeczytaj także:  Buraczane brownie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, kakao i cukier wanilinowy. Do głębokiego garnka wbijamy jajka, ubijamy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy maślankę i olej. Gdy nasze składniki się połączą, dodajemy barwnik spożywczy w ilości takiej, aby nasza masa uzyskała intensywnie czerwony kolor. Do czerwonej masy partiami wsypujemy połączone sypkie składniki ciągle miksując.

Czerwony aksamit
Czerwony aksamit / echolvd

Przygotowujemy dwie tortownice lub prostokątne blaszki (w zależności od tego jaki kształt ciasta chcemy osiągnąć). Blaszki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Kiedy połączymy już mokre składniki z sypkimi na jednorodną masę, pora dodać środek spulchniający. W łyżce octu winnego rozpuszczamy łyżeczkę sody oczyszczonej (powstanie piana) i szybko łączymy z masą. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy we wcześniej przygotowanych formach. Czas pieczenia to około 35–40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gotowe blaty z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na masę serową

  • 600 gramów serka philadelphia (Ten serek posiada specyficzną konsystencję i lekko słonawy smak, co nadaje „charakteru” masie. Można użyć serka podobnego typu, np. Twój ulubiony z Piątnicy lub Kanapkowy z Almette. Na bazie tych serków wyjdzie nam poprawna masa serowa, ale jej smak jest już zdecydowanie mniej charakterystyczny.),
  • 300 gramów miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru (dla mnie wystarczająca ilość – można dodać więcej),
  • 12 olejku waniliowego.
Przeczytaj także:  Baranki wielkanocne

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, łyżką dodajemy ser nadal ucierając. Na końcu dodajemy olejek waniliowy. Po połączeniu wszystkich składników odkładamy około 5–6 łyżek masy do osobnej miski.

Składanie ciasta

Z każdego upieczonego blatu ścinamy 2–3-milimetrową warstwę ciasta, którą odkładamy do osobnej miski, krusząc w palcach na okruszki. Układamy jedną warstwę ciasta, na nią wykładamy większą część masy serowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Górę i ewentualnie boki naszego ciasta smarujemy odłożoną częścią masy serowej. Całość posypujemy okruszkami naszego czerwonego ciasta i dekorujemy według własnego uznania.

Aksamit wśród ciast
Aksamit wśród ciast / echolvd

Ciasto odkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby odpowiednio się nawilżyło. Wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed podaniem.

(Visited 526 times, 1 visits today)
tagi: ,

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: