Cydrowy poncz owocowy

Nieczęsto na moim blogu pojawiają się przepisy alkoholowe. Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na poncz owocowy, który może się stać alternatywą dla piwa czy innych wysokoprocentowych alkoholi podczas letnich spotkań, na przykład przy grillu, z przyjaciółmi.

Napój przyciąga świeżością owoców, kolorowym wyglądem i zimnym sposobem podania. Przygotowanie go wymaga trochę czasu i pracy, ale efekt z pewnością zachwyci Waszych gości.

Do przygotowania naszego ponczu potrzebne nam będą:

  • 100 ml ginu,
  • 100 ml ziołowego likieru (w moim przypadku była to słowacka Demanovka),
  • 200 ml wytrawnego białego wina,
  • 1 l Cydru Lubelskiego,
  • 100 ml soku z limonki,
  • 3 pomarańcze,
  • 1 szt. świeżego ogórka,
  • 250 gramów truskawek,
  • duża garść świeżych liści mięty,
  • woda,
  • lód.

Przygotowanie naszego ponczu najlepiej rozpocząć poprzedniego dnia wieczorem. Pomarańcze myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką, układamy w słoiku. Owoce zalewamy ginem, likierem i winem. Słoik zamykamy i zostawiamy na całą noc.

Przed podaniem przelewamy zawartość słoika do dużej misy (najlepiej szklanej, bo szkoda pozbawiać gości widoku tego napoju). Wlewamy sok z limonki. Ogórek myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką, truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w plasterki. Wszytko dodajemy do naszej misy.

Przeczytaj także:  5 sprzymierzeńców w walce z przeziębieniem

Listki świeżo zerwanej mięty myjemy i dodajemy do naszego ponczu (większe targamy na części, mniejsze wrzucamy w całości). Na koniec wlewamy całą butelkę schłodzonego Cydru Lubelskiego i dodajemy sporo kostek lodu. W przypadku, gdy poncz jest dla nas zbyt mocny, rozcieńczamy go niegazowaną wodą mineralną. Całość mieszamy i już możemy podawać gościom. Na zdrowie 🙂

Poncz owocowy
Poncz owocowy / echolvd
(Visited 356 times, 2 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: