Na moim blogu co prawda ukazało się już kilka wpisów na temat ciasta z tym warzywem, ale każdego roku piekąc rabarbarowiec próbuję czegoś nowego. Tak też było tym razem. Postanowiłam połączyć dość cierpki w smaku rabarbar ze słodkimi jabłkami. Efekt okazał się całkiem smaczny, więc dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję ciasta rabarbarowego. Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki + 8 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy,
- 250 gramów margaryny,
- 1 olejek cytrynowy,
- około 1 kg rabarbaru,
- 6 dużych jabłek,
- 5 jajek,
- 1⁄2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1⁄3 szklanki + 5 łyżek wody,
- 1 duży kisiel żurawinowy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz miękką margarynę. Składniki muszą dobrze połączyć się z margaryną. Z powstałej kruszonki odkładamy około 1 szklankę.
Jajka z dodatkiem 4 łyżek cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie łączymy suche składniki z powstałą masą jajeczną, dodajemy olejek cytrynowy i miksujemy mikserem na jednolitą masę. Masa będzie dość gęsta. Wykładamy na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Rozkładamy równomiernie mokrą (aby się ciasto nie kleiło) łyżką.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w 1‑centymetrową kostkę. Jabłka także obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 5 łyżek wody, następnie dodajemy rabarbar i jabłka. Stawiamy na małym ogniu i dusimy do zmięknięcia składników przez około 20 minut, mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i 4 łyżki cukru. W razie potrzeby można dosłodzić. W 1⁄3 szklanki wody rozpuszczamy kisiel i zagęszczamy nim masę.
Rabarbar z jabłkami wylewamy na przygotowane ciasto. Nie trzeba studzić masy. Całość posypujemy odłożoną do szklanki kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut.
