Ciasto rabarbarowo-jabłkowe

Na moim blogu co prawda ukazało się już kilka wpisów na temat ciasta z tym warzywem, ale każdego roku piekąc rabarbarowiec próbuję czegoś nowego. Tak też było tym razem. Postanowiłam połączyć dość cierpki w smaku rabarbar ze słodkimi jabłkami. Efekt okazał się całkiem smaczny, więc dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję ciasta rabarbarowego. Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki + 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 gramów margaryny,
  • 1 olejek cytrynowy,
  • około 1 kg rabarbaru,
  • 6 dużych jabłek,
  • 5 jajek,
  • 12 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 13 szklanki + 5 łyżek wody,
  • 1 duży kisiel żurawinowy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz miękką margarynę. Składniki muszą dobrze połączyć się z margaryną. Z powstałej kruszonki odkładamy około 1 szklankę.

Jajka z dodatkiem 4 łyżek cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie łączymy suche składniki z powstałą masą jajeczną, dodajemy olejek cytrynowy i miksujemy mikserem na jednolitą masę. Masa będzie dość gęsta. Wykładamy na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Rozkładamy równomiernie mokrą (aby się ciasto nie kleiło) łyżką.

Przeczytaj także:  Tarta z galaretką i owocami

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w 1‑centymetrową kostkę. Jabłka także obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 5 łyżek wody, następnie dodajemy rabarbar i jabłka. Stawiamy na małym ogniu i dusimy do zmięknięcia składników przez około 20 minut, mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i 4 łyżki cukru. W razie potrzeby można dosłodzić. W 13 szklanki wody rozpuszczamy kisiel i zagęszczamy nim masę.

Rabarbar z jabłkami wylewamy na przygotowane ciasto. Nie trzeba studzić masy. Całość posypujemy odłożoną do szklanki kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut.

Ciasto rabarbarowo-jabłkowe
Ciasto rabarbarowo-jabłkowe / Satinn
(Visited 109 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: