Chrupiące gofry

Wakacje przed nami i coraz częściej zaczynamy o nich myśleć i je planować. Wracamy wtedy do pozytywnych wspomnień z poprzednich wakacji. Do ulubionych widoków, dźwięków, smaków i zapachów. Ponieważ bardzo często spędzam wakacje nad polskim morzem, dla mnie takim pozytywnym wspomnieniem jest morska bryza i… zapach gofrów sprzedawanych w budkach stojących na promenadzie.

Dlatego dzisiaj u progu wakacji, siedząc z rodzinką w ogrodzie, naszła nas ochota na chrupiące gofry. W zakamarkach domu odnaleźliśmy elektryczną gofrownicę i już w niedługim czasie rozkoszowaliśmy się smakami lata. Przygotowanie takich gofrów nie zabiera zbyt dużo czasu i nie pochłania też olbrzymich kosztów, a możliwości ich podania jest bardzo wiele. Można je podawać bez niczego, posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubionym dżemem czy też polane syropem klonowym.

gofry 3
Waffles – Cameron Adams / https://​flic​.kr/​p​/​8​Q​n​uqX

Do przygotowania naszych gofrów będą nam potrzebne:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 13 szklanki oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Można ubijać osobno białko z solą, żółtka z cukrem, a następnie łączyć je z sypkimi i płynnymi składnikami. Ja ułatwiam sobie pracę i wszystko przygotowuję razem. Wyciągając z szafek poszczególne składniki, wsypuje i wlewam je do wysokiego naczynia. Następnie miksuję mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno mieć gładką powierzchnię i konsystencję ciasta naleśnikowego.

Przeczytaj także:  Serowe ciasto ze śliwkami
gofrownica
Waffle iron open – Dvortygirl / https://​flic​.kr/​p​/​5​4​d​6Ze

Gofrownicę rozgrzewamy. Powierzchnię smarujemy olejem lub skórką ze słoniny, aby ciasto nie przywierało do gofrownicy. Nakładamy ciasto łyżką tak, aby powierzchnia gofrownicy była pokryta ciastem. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry do uzyskania złotego koloru, czyli ok. 5 minut. Po upieczeniu nasze gofry odkładamy pojedynczo do ostygnięcia na kratkę kuchenną. To ważne, bo gdy będziemy je układać jak naleśniki jeden na drugiem, np. na talerzu, to kolejne gofry stygnąc będą przekazywały wilgoć kolejnym i zamiast chrupiących gofrów będziemy mieć miękkie naleśniki.

gofry
Gofry / Satinn

Nasze gofry podaliśmy z ubitą śmietaną i owocami… a wakacje czuliśmy prawie na języku :).

(Visited 741 times, 1 visits today)
tagi: , ,

Oceń artykuł:

(2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: