Buraczane brownie

Słyszeliście o cieście marchewkowym? Pewnie wielu z Was czasami je piecze u siebie w domu. Ciasto z dodatkiem dyni? Proszę bardzo. Kilka przepisów na nie znajdziecie nawet na moim blogu. O cieście z dodatkiem szpinaku też już pisałam. No to przyszła pora na kolejne warzywne ciasto. Tym razem z burakami. Przyznam się, że jakoś wcześniej nie słyszałam o ciastach z dodatkiem buraków.

Gdy przepis wpadł w moje ręce, stwierdziłam, że koniecznie muszę go wypróbować. No i muszę się przyznać, że ciasto mocno mnie zaskoczyło. Dodatek buraków do tego ciasta jest niewyczuwalny w smaku, ale dodaje mu wilgotności dzięki czemu ciasta bardzo długo zachowuje swoją świeżość.

Beets / NatalieMaynor
Beets / NatalieMaynor – https://​flic​.kr/​p​/​c​h​8​VYG

Do przygotowania naszego brownie potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 200 gramów gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 34 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 500 gramów ugotowanych buraków,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • łyżka masła,
  • 5 jajek.

Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy 100 gramów czekolady w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z ubitymi jajkami nadal miksując. Następnie dodajemy do masy kakao.

Przeczytaj także:  Wiśniowe ciasto z pianką

Do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Do drugiej miski ścieramy na tarce ugotowane i ostudzone buraki. Ja ścierałam je na tarce o dużych oczkach, ale mimo to buraki były niewyczuwalne w cieście. Jak wolicie, możecie zetrzeć je na drobniejszych oczkach.

Do ubitej masy małymi porcjami dodajemy mąkę ciągle miksując. Następnie również powoli i niewielkimi porcjami dolewamy do masy olej. Na końcu dodajemy utarte buraki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kolejne 100 gramów czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia się składników. Rozpuszczoną czekoladą ozdabiamy wierzch naszego ciasta. Dodatek masła do rozpuszczonej czekolady spowoduje większą elastyczność naszej polewy czekoladowej. Nie będzie się ona łamała podczas krojenia ciasta.

Buraczane brownie
Buraczane brownie / Satinn
(Visited 63 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: