Słyszeliście o cieście marchewkowym? Pewnie wielu z Was czasami je piecze u siebie w domu. Ciasto z dodatkiem dyni? Proszę bardzo. Kilka przepisów na nie znajdziecie nawet na moim blogu. O cieście z dodatkiem szpinaku też już pisałam. No to przyszła pora na kolejne warzywne ciasto. Tym razem z burakami. Przyznam się, że jakoś wcześniej nie słyszałam o ciastach z dodatkiem buraków.
Gdy przepis wpadł w moje ręce, stwierdziłam, że koniecznie muszę go wypróbować. No i muszę się przyznać, że ciasto mocno mnie zaskoczyło. Dodatek buraków do tego ciasta jest niewyczuwalny w smaku, ale dodaje mu wilgotności dzięki czemu ciasta bardzo długo zachowuje swoją świeżość.
Do przygotowania naszego brownie potrzebne nam będą następujące składniki:
- 200 gramów gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3⁄4 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 500 gramów ugotowanych buraków,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- łyżka masła,
- 5 jajek.
Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy 100 gramów czekolady w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę łączymy z ubitymi jajkami nadal miksując. Następnie dodajemy do masy kakao.
Do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Do drugiej miski ścieramy na tarce ugotowane i ostudzone buraki. Ja ścierałam je na tarce o dużych oczkach, ale mimo to buraki były niewyczuwalne w cieście. Jak wolicie, możecie zetrzeć je na drobniejszych oczkach.
Do ubitej masy małymi porcjami dodajemy mąkę ciągle miksując. Następnie również powoli i niewielkimi porcjami dolewamy do masy olej. Na końcu dodajemy utarte buraki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kolejne 100 gramów czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia się składników. Rozpuszczoną czekoladą ozdabiamy wierzch naszego ciasta. Dodatek masła do rozpuszczonej czekolady spowoduje większą elastyczność naszej polewy czekoladowej. Nie będzie się ona łamała podczas krojenia ciasta.