Gdy lato w pełni, a wokół pełno dojrzałych owoców, nachodzi nas ochota na lekkie, bezmięsne i szybkie dania obiadowe. Taką propozycją mogą być naleśniki, lub ich nieco pulchniejsza odmiana – pancake’i. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. W wersji na słodko lub bardziej wytrawnie.
My postanowiliśmy trochę zaszaleć i zrobiliśmy megawypasioną wersję naleśników w amerykańskim stylu, z mnóstwem dodatków. Do przygotowania naszych pancake’ów potrzebne nam będą: składniki na ciasto, składniki na smakowy ser oraz owocowe dodatki.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- 2,5 – 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 czubate łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 brzoskwinie,
- olej rzepakowy do pieczenia.
Wodę z mlekiem, solą, jajkami i mąką miksujemy na gładkie lejące się ciasto. Ciasto odkładamy na 15–20 minut aby zgęstniało, a gluten się związał. Podałam zakresową ilość mąki, ponieważ różne typy mąki w różny sposób wchłaniają wilgoć. W razie potrzeby można później dosypać mąki lub dolać mleka.
W międzyczasie brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Ćwiartki kroimy na plasterki. Do ciasta dodajemy cukier, proszek do pieczenia i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy łyżką. Pancake’i smażymy na patelni na złoty kolor.
Składniki na ser:
- 600 gramów sera śmietankowego,
- 300 ml śmietany 18%,
- cukier wanilinowy,
- 2 łyżki cukru,
- duża garść liści świeżej mięty,
- duża garść liści świeżej bazylii.
Ser rozgniatamy widelcem z dodatkiem śmietany, cukru i cukru wanilinowego. Liście mięty i bazylii myjemy, bardzo drobno siekamy i dodajmy do sera. Ser odkładamy na około 0,5 – 1 godziny, aby aromaty natek połączyły się z serem.
Owocowe dodatki:
Tu możemy wykorzystać wszystkie dostępne w sezonie letnim owoce, zgodne z naszymi upodobaniami. Ja użyłam:
- maliny,
- borówki amerykańskie,
- agrest,
- porzeczki.
Nasze usmażone puszyste brzoskwiniowe naleśniki smarujemy uprzednio przygotowanym serem miętowo-bazyliowym. Wierzch zdobimy świeżymi owocami według własnego uznania. Smacznego. 🙂