Brzoskwiniowy pancake z serkiem miętowo-bazyliowym i owocami

Gdy lato w pełni, a wokół pełno dojrzałych owoców, nachodzi nas ochota na lekkie, bezmięsne i szybkie dania obiadowe. Taką propozycją mogą być naleśniki, lub ich nieco pulchniejsza odmiana – pancake’i. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. W wersji na słodko lub bardziej wytrawnie.

MissMessie / Pancakes! – https://​flic​.kr/​p​/​8​A​U​SsT

My postanowiliśmy trochę zaszaleć i zrobiliśmy megawypasioną wersję naleśników w amerykańskim stylu, z mnóstwem dodatków. Do przygotowania naszych pancake’ów potrzebne nam będą: składniki na ciasto, składniki na smakowy ser oraz owocowe dodatki.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • 2,5 – 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 brzoskwinie,
  • olej rzepakowy do pieczenia.

Wodę z mlekiem, solą, jajkami i mąką miksujemy na gładkie lejące się ciasto. Ciasto odkładamy na 15–20 minut aby zgęstniało, a gluten się związał. Podałam zakresową ilość mąki, ponieważ różne typy mąki w różny sposób wchłaniają wilgoć. W razie potrzeby można później dosypać mąki lub dolać mleka.

W międzyczasie brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Ćwiartki kroimy na plasterki. Do ciasta dodajemy cukier, proszek do pieczenia i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy łyżką. Pancake’i smażymy na patelni na złoty kolor.

Przeczytaj także:  Puszyste pierniczki

Składniki na ser:

  • 600 gramów sera śmietankowego,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki cukru,
  • duża garść liści świeżej mięty,
  • duża garść liści świeżej bazylii.
Nate Steiner / mint – https://​flic​.kr/​p​/​7​Y​o​3Ti

Ser rozgniatamy widelcem z dodatkiem śmietany, cukru i cukru wanilinowego. Liście mięty i bazylii myjemy, bardzo drobno siekamy i dodajmy do sera. Ser odkładamy na około 0,5 – 1 godziny, aby aromaty natek połączyły się z serem.

Owocowe dodatki:

Tu możemy wykorzystać wszystkie dostępne w sezonie letnim owoce, zgodne z naszymi upodobaniami. Ja użyłam:

  • maliny,
  • borówki amerykańskie,
  • agrest,
  • porzeczki.

Nasze usmażone puszyste brzoskwiniowe naleśniki smarujemy uprzednio przygotowanym serem miętowo-bazyliowym. Wierzch zdobimy świeżymi owocami według własnego uznania. Smacznego. 🙂

Brzoskwiniowy pancake 1 / Satinn
Brzoskwiniowy pancake 2 / Satinn

Oceń artykuł:


(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: