Trochę teorii w kuchni: Hartowanie, macerowanie, poszetowanie, al dente

Hartowanie

Polega na zanurzeniu składników w lodowatej wodzie, co pozwala w odpowiednim momencie zatrzymać proces gotowania.

Macerowanie
Macerating the fruit / Suzi Duke – https://​flic​.kr/​p​/​5​L​r​J2D

Macerowanie

Moczenie składników w alkoholu, np suszonych owoców lub owoców do deserów.

Poszetowanie

To gotowanie produktów (np. drobiu, ryby, jajek), nie doprowadzając do wrzenia. Do poszetowania można używać nie tylko wody, ale i bulionu, wina albo syropu.

Spagetti
pasta2 / Clare Bell – https://​flic​.kr/​p​/​7​m​G​Che

Al dente

Włoskie określenie na taki stan ugotowania makaronu (albo ryżu), żeby stawiał opór zębom, a więc był jędrny, a nawet nieco twardawy.

(Visited 1 281 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(2 głosów, średnia: 2,50 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: