W przepisach podaje się różne miary składników. Jedni podają ilość w mililitrach albo gramach, inni przeliczają to na szklanki bądź łyżki. Dlatego warto się zapoznać z różnego rodzaju przelicznikami, aby zawsze móc dobrze dopasować ilość składników.
Mililitry zamieniamy na szklanki (przy założeniu, że szklanka to 250ml)
Mililitry | Szklanki |
250 | 1 |
180 | 3⁄4 |
150 | 2⁄3 |
120 | 1⁄2 |
75 | 1⁄3 |
60 | 1⁄4 |
30 | 1⁄8 |
Łyżki, łyżeczki zamieniamy na mililitry:
Łyżki / łyżeczki | Mililitry |
1 łyżeczka | 5 mililitrów |
2 łyżeczki | 10 mililitrów |
1 łyżka | 15 mililitrów |
2 łyżki | 30 mililitrów |
3 łyżki | 45 mililitrów |
4 łyżki | 60 mililitrów |
5 łyżek | 75 mililitrów |
6 łyżek | 80 mililitrów |
7 łyżek | 105 mililitrów |
Łyżki zamieniamy na szklanki.
Łyżki | Szklanki |
1 | 1⁄16 |
2 | 1⁄8 |
4 | 1⁄4 |
5 | 1⁄3 |
8 | 1⁄2 |
10 | 2⁄3 |
12 | 3⁄4 |
16 | 1 |
(Visited 315 times, 1 visits today)