Cynamon wszyscy dobrze znamy. To popularna przyprawa powstała z wysuszonej kory cynamonowca, znana pod dwoma postaciami: utartego proszku lub kawałków zwiniętej kory. Używamy go najczęściej do przyprawiania ryżu, jabłek, wina grzanego czy ponczu. Ale tak naprawdę to tej popularnej przyprawy prawie wcale nie znamy i nie wiemy ile dobrodziejstwa może z niej płynąć dla naszego zdrowia.

Aromatyczna przyprawa
Zaczęliśmy od zastosowania cynamonu jako przyprawy do słodkich dań, ale on równie dobrze sprawdza się w doprawianiu gulaszu, baraniny, ryb i szynki. Żeby cynamon zachował swoje pro zdrowotne właściwości, trzeba go dodawać pod koniec gotowania potraw.
Wspomaganie trawienia
Cynamon jest pomocny w wielu chorobach układu trawiennego. Ułatwia trawienie, zwiększa apetyt (także ten na seks ;)), pomaga w walce z bakteriami z rodziny helicobacter. Nie zawsze jednak na wszystkich działa dobrze. Może na przykład zaszkodzić osobom z chorobą wrzodową.
Działanie antyseptyczne
Cynamon ma właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, hamuje także rozwój drożdży. Poprawia on stan naszej cery, leczy trądzik i dba o higienę jamy ustnej.
Pomoc w odchudzaniu
Cynamon przyspiesza metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm, obniża poziom cukru we krwi. To wszystko wpływa na lepszą pracę organizmu i pozbywanie się zbędnych kalorii.
Wspomaganie leczenia cukrzycy
Ta aromatyczna przyprawa, reguluje poziom cukru we krwi. Nie tylko zapobiega cukrzycy, ale też wspomaga jej leczenie u osób już dotkniętych chorobą.
Aromatoterapia
Cynamon świetnie sprawdza się jako środek do aromatoterapii. Ma wpływ na poprawę naszego samopoczucia, łagodzi nerwice i stany depresyjne, poprawia nastrój, rozluźnia, zwiększa koncentrację i pamięć. W okresie gryp i przeziębień aromatoterapia z dodatkiem cynamonu wzmacnia naszą odporność.

Maści i kremy
Dość szerokie zastosowanie ma też cynamon jako składnik maści przeciwbólowych, znieczulających, rozgrzewających, przeciwzapalnych oraz w kosmetologii, na przykład jako składnik peelingu pomocnego w walce z cellulitem.
Należy jednak pamiętać o tym, że choć cynamon ma tyle dobroczynnych zastosowań, nie należy go nadużywać, gdyż w nadmiarze może być groźny dla naszego zdrowia. Substancją, którą zawiera cynamon, a która jest szkodliwa jest kumaryna. Szczególną ostrożność w stosowaniu cynamonu powinni zachować alergicy, kobiety w ciąży i dzieci.

(1 głosów, średnia: 4,00 z 5)